DHBS nedir sorgusuyla ekranlara gelen DHBS kelimesi uzun açılımıyla ‘Diş Hekimliği Bilgi Sistemi’ anlamına gelmektedir. Başta diş hekimleri olmak üzere sağlık alanında çalışan herkesi ilgilendirmektedir. Güncel mevzuat uzmanları tarafından gerçekleştirilen yenilikle bilgi sistemi ortaya çıkmıştır. Böylece hem diş hastasının bilgileri korunmaktadır hem de diş hekimine bilgiyi saklama konusunda kolaylık sağlamaktadır.

Sağlık Bilgi Sistemleri ve Güncel Mevzuat Ne Gibi Değişiklikleri Barındırır?

Sağlık Bilgi Sistemleri, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafınca gerekli birimlerin uzmanları ile görüşmeler yaparak oluşturduğu bir yapıdır. Bu sistem neticesinde yapılan toplantılar sonucunda ortaya farklı sistemlerde entegre edilmektedir. Bakanlık tarafından 2003 yılında yapılan görüşme ve değişim ile birlikte ‘Diş Hekimliği Bilgi Sistemi’ ortaya çıkmıştır.

Güncel mevzuatta oluşturulan bu değişiklik tüm diş hekimlerini ilgilendirmektedir. Zira hem hekime hem de hastaya karşı sunulan sorumluluklar mevcuttur. Hekimler tarafından hastaya dair elde edilen bilgiler başta olmak üzere maliye ve diğer bölümlerde de var olan bilgiler sisteme kaydedilmektedir. Böylece hasta-doktor ilişkisi, etik anlamda bilgi güvenliği sağlanmaktadır. Peki DHBS nedir, ne anlama gelir?

DHBS Ne Demek?

Diş Hekimliği Bilgi Sistemi; başta diş kliniğinin mali ve idari kayıtlarını daha sonrasında ise hastaya dair geçmiş diş hastalıkları, radyolojik görüntülemeler gibi bilgileri içeren bir otomasyon sistemidir. Modüler olarak oluşturulmuş bu yapı hem diş hekimleri için hem de hastalar için önem taşımaktadır. Bilginin kendisini ilgilendiren alanca doldurulup kayıt edilmesini, istenildiği zaman kullanılmasını sağlar.

DHBS nedir sorusuna kısaca teknolojik ajanda adı da verilebilir. Zira geçmişte ajandalara manuel olarak alınan kayıtlar ve daha fazlası bu sistem içine entegre edilebilmektedir. Hastanın mevcut klinikte daha önce yaptırdığı işlemler, hastalık kaydı, tedavi öncesi durumu kayıt edilir. Sadece hasta bazında değil kliniğe dair idari ve mali bilgilerinde güncel olarak not alınması, gerekli durumlarda güncellenmesi mümkündür.

Diş Hekimliği Bilgi Sistemi (DHBS) Ne İşe Yarar?

Dijital verilerin giderek arttığı günümüzde kullanılacak Diş Hekimliği Bilgi Sistemi birden fazla avantaja sahiptir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Verilerin yüksek güvence ile korunması,
  • Hastaya dair kişisel bilgilerin elde tutulması,
  • Tedavi sürecine karar verilirken yardım sağlaması,
  • Tedavi sonunda hastanın gelişimine dair net bir kıyaslama yapılabilmesi,
  • Hastalar arası karışıklık çıkmadan kısa sürede durumu hakkında bilgi edinebilmek,
  • Klinik bilgileri arasında bulunan mali ve idari verilerin güncelliğini koruyabilmek,
  • Kısa sürede bilgiye erişim imkânı gibi çeşitli avantajları bulunmaktadır.

DHBS Hangi İşlem ve Bilgileri İçerir?

Başta diş hekimleri olmak üzere klinikte çalışan bireyler tarafından DHBS nedir sorusu kadar bu sistem içerisinde bulunabilen modüller merak edilmektedir. Sistem içerisinde öne çıkan başlıca modüller şu şekildedir:

1- Protezler için Laboratuvar Bilgileri

Laboratuvar verilerinin başında protez bilgileri gelmektedir. Protez hastalarının tedavi sürecine geçilmeden önce takip planlamasının iyi yapılması gerekir. Hastanın ağız ve çene yapısı, diş örüntüsü, ölçü alınması ve laboratuvar işlemleri gibi aşamaların doktor gözetiminde olması şarttır. Hastadan alınan ölçümler ve bunların laboratuvara gönderilmesi, hazırlık aşaması sisteme işlenir.

2- Sterilizasyon Süreçleri

Hastanın sağlığı açısından kullanılan malzemelerin sterilize edilmesi gerekir. Barkod bilgisi sayesinde aletlerin sterilize edildiği tarihler not alınır. Böylece her bir hasta için sterilize edilmiş malzemeler kullanılmaktadır. Sadece aletlerin değil; sterilize edilme tarihi, sterilize eden çalışan bilgisi de not alınabilir.

3- Hasta Anamnez Bilgileri

DHBS nedir, ne işe yarar araştırmasının bir diğer ayağında ise hastaların anamnez bilgileri bulunur. Hastanın daha tedaviye başlanmadan önce hastalık geçmişi, eski diş operasyonları hakkında bilgi alınır. Varsa alerji durumları not edilir. Sisteme girilen bu bilgiler neticesinde hastaya ait anamnez bilgileri sürekli elde tutulur.

Sonuç olarak DHBS diş hekimleri ve diş kliniklerinin önemli bir veri tabanı haline gelmiş olup T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından da aktif bir DHBS listesi tutulan önemli bir sistemdir. DentalBulut, Sekizbit Bilişim ve Ticaret Limited Şirketi çatısı altında T.C. Sağlık Bakanlığı sistemine kayıt edilmiş bir dental yazılım olup diş hekimleri tarafından tercih edilen en iyi dental yazılımlar arasında yerini almıştır.