Diş kliniği açma konusunda karar vermiş diş hekimleri için çeşitli öneriler sunulmaktadır. Bahsedilen bu öneriler doğrultusunda ilerleme sağlayacak birçok diş uzmanı, hedeflerine daha kısa sürede ulaşabilmektedir. Bununla birlikte sadece hedeflerine varmakla kalmıyor aynı zamanda sahip olduğu mesleği hastalarına ve meslektaşlarına en iyi şekilde yansıtabilmektedir.
Diş klinikleri hastalara en iyi hizmeti sunabilmek için belirli aşamalarda kurulması gerekmektedir. Yalnız hekimin sadece klinik bazında yani iç malzemeler konusunda değil bununla birlikte değişik alanlara da dikkat etmesi şarttır. Başarılı bir diş hekimi olmak kadar kliniği yönetebilme kabiliyetine sahip olabilmek amacıyla bazı önerilere kulak asmak neredeyse şarttır.

Diş Kliniği Açma Konusunda Verilen Öneriler Nelerdir?

Farklı ülke, şehir ve hatta ilçelerde diş kliniği açma girişimleri meydana gelse de diş kliniği açma rehberi kapsamında ortak görüşler bildirilmektedir. Özellikle deneyimli olan hekimler tarafından diş kliniği açacak olan diş hekimleri için tavsiyeler birden farklı başlık altında verilmektedir. İşte diş kliniği açarken dikkate alınması gereken öneriler şunlardır:

1- Diş Kliniği Açma için Maliyet Hesaplaması İyi Yapılmalıdır

Diş kliniği açma masrafı şüphesiz diğer mesleklere göre daha farklı olacaktır. Çünkü genel itibari ile bu alanda kullanılacak olan malzemelerin maliyeti oldukça yüksek olabilmektedir. İnsan sağlığı söz konusu olduğundan belirli alanlardaki üretim malzemelerine dikkat edilmesi şarttır. Yalnız kullanılacak malzemeler değil, kiralanacak olan ortam ve dekorasyon gibi çeşitli durumlarında ortaya çıkacak maliyet ayrıntılı olarak saptanmalıdır.

2-Kliniğin Merkezi Konumda Olmasına Önem Verilmelidir

Her ne kadar ağız ve diş sağlığı sorunları günümüzde giderek artış gösterse de her hastaya yardım edecek diş klinik sayısı da oldukça fazladır. Bu yüzden diş kliniği açacak doktorların öncelikle kliniği merkezi bir alanda açması gerekmektedir. Böylece hastaya daha kolay bir erişim sağlanabileceği gibi akılda kalıcılık da sağlanmaktadır.

3- Klinik Malzemeleri Kaliteli Ürünlerden Oluşmalıdır

Doktorlar tarafından da bilindiği üzere diş kliniği açma için en önemli durumlardan birisi alınması gereken malzemelerdir. Hastanın ağız ve diş sağlığına kavuşması için ve bununla birlikte tüm ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla kaliteli yerli üretime önem veren firmalardan veya yurt dışından temin edilecek malzemeler olmalıdır. Genellikle diş hekimlerinin Alman ve Kore’den gelen malzemeleri tercih edildiği bilinmektedir.

4- Maliyet Yönetimi için Mali Müşavir Desteği Alınmalı

Diş hekimleri hastalarla ile ilgilenmenin yanı sıra kliniğin gelir ve gider tablosunu profesyonel bir şekilde tutmak konusunda zorlanmaktadır. Zira bu işleri yerine getirmek için hekimler değil alanında uzman bireylere ihtiyaç duyulur. Maddi tarafı yönetebilecek Mali Müşavir desteği alınması öneriler arasında bulunmaktadır.

5- Kliniği Tanıtıcı ve Hasta Yönlendirici Web Site Kurulmalı

İnternet şüphesiz günümüzün en büyük tanıtıcı katalog görevini görmektedir. Diş kliniği açanlar için tavsiyeler arasında da web site kurulumu bu yüzden bulunmaktadır. Diş kliniği açma aşamalarına başlamadan önce web sitesinin tamamlanması daha doğru olacaktır. Fakat diş kliniğinizi açtıktan sonra da bu aşamanın tamamlanması mutlaka gerekmektedir. Bunun dışında, ilerleyen aşamalarda aktif olarak sosyal medya hesaplarının da kullanımına önem verilmelidir.

6- Hastaların Takibini ve Yönlendirmesini Yapacak Yardımcılar Belirlenmeli

Günümüzde diş klinikleri bünyesinde çalışan birçok kişi bulunmaktadır. Sadece hekimler değil; hasta karşılamak ve gerekli bilgilendirmeleri yürütmek amacıyla danışmanlar mevcuttur. Hastalarla bekleme sürecinde ilgilenmek, ödemeyi almak, gerekli randevuyu vermek gibi çeşitli görevleri vardır. Kliniklerin düzenli iş görmesinde etkileri büyüktür.

Sonuç olarak, diş kliniği açma esnasında göz önünde bulundurulması gereken bu maddeler her ne kadar ihtiyaç dışı gibi düşünülse de hastaların kliniğe geldiğinde kendisiyle ilgilenecek bir insana ihtiyaçları vardır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda klinik kapasitesine bağlı olarak profesyonel bir idare sistemine sahip olmalıdır. Maliyetler hakkında detaylı bilgi sahip olmak isterseniz diş kliniği açma maliyeti 2022 başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dikkat: Türk Diş Hekimleri Birliği; ağız ve diş sağlığı ücretlendirmelerini TDB fiyat listesi başlığı altında yayınladı.