VERBİS kaydı; Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından zorunlu hale getirilen otomasyon sistemdir. Diş kliniklerinin de dahil olduğu bu sistemde hastalara dair veriler korunmaktadır. Hastaların uzmana verdiği bilgiler, belirli çerçeveler kapsamında korunarak gerekli alanlarda kullanılma ihtimaline karşı saklanmaktadır. Özellikle veri bilgisi sorumlusu yani uzman doktor tarafından bazı hasta bilgileri kesin olarak sisteme işlenmelidir.

VERBİS Nedir?

Türkiye’de son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte birçok işlemin bilgisayar sistemleri üzerinden yapıldığı görülmektedir. İşlemler arasında en çok hizmet sektöründe yer alan şirketlerin, kendilerine başvuranlar tarafından elde ettikleri verilerin işlenmesi mevcuttur. Eskiden manuel olarak ajanda ve defterlere kayıt edilen ve korunması zor olan kişisel veriler için artık otomasyon sistemi ile bilgisayar üzerinde kayıtlar sağlanmaktadır.

VERBİS tam olarak bu aşamada ortaya koyulan ve günümüzde birçok şirkete zorunlu hale getirilen sistemdir. Diş hekimleri tarafından hastalardan alınan kişisel bilgilerin işlenmesi de bahsedilen bu sistem üzerinde yapılmaktadır. Böylece başta hastalar olmak üzere farklı sektörlerde yer alan şirketlerin de müşterilerinden topladığı veriler bir havuzda güvenle toplanmakta ve korunmaktadır.

VERBİS Kılavuzu Detaylı Bilgi Almayı Sağlar

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından Türkiye’de zorunlu hale getirilen bu sistem hakkında düzenlemeler son yıllarda artış göstermiştir. Kurum kapsamında ele alınan konular zamanla gerekli görüldüğünde zorunlu tutulabilmektedir. Veri Sorumluları Bilgi Sistemi de tam olarak bu noktada ortaya koyulan zorunlu hallerden birisidir.

Kurum kapsamında yayınlanan kılavuz daha önce bahsedilen alanda işlem yaptırmamış kişiler için bilgi verir. VERBİS kaydı nasıl yapılır konusundan başlayarak hangi şirketlerin bu sistem için zorunlu tutulduğuna da değinilmiştir. Böylece gerekli şirketler harekete geçip kayıtlarını tamamlayarak kuruma uygun hareket etmektedir.

Diş Klinikleri VERBİS’e Nasıl Kayıt Olur?

Diş klinikleri tarafından verilerin korunması ve saklanması kapsamında otomasyon sistemine kayıt yapılmaktadır. Yapılacak kayıtların önemi büyük olduğundan klinik açılmadan önce bu sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Başlıca diş hekimleri olmak üzere birçok meslek tarafından merak edilen bu konuda izlenmesi gereken adımlar basittir.

VERBİS nasıl kayıt olunur konusunda detaylı bilgi almak için öncelikle Kişisel Verileri Koruma Kurumu web sitesi üzerinden kılavuz indirilebilmektedir. Kayıt için öncelikle yine bu site üzerinden başvuru süreci başlatılmalıdır. Veri Sorumluları Bilgi Sistemi bölümüne girildiğinde gerçek kişi ya da ortaklık durumuna göre tüzel kişi seçilerek ilk aşama tamamlanmaktadır.
Başvuru sürecine geçildikten sonra doğru bilgilerin kuruma verilmesi gerekmektedir. Site üzerinde belirtilen belgeler doğru bilgiler içerecek şekilde teslim edilmektedir. Kurum tarafından klinik için belirli bir bilirkişi atanmaktadır. Bahsedilen bu bilirkişi e-devlet üzerinden sisteme giriş yapar ve kısa sürede girilmesi gereken bilgileri Diş hekimleri adına tamamlayacaktır. VERBİS sistemine girişin son tarihi 31 Aralık 2021’dir.

VERBİS’e Kayıt Zorunluluğu Arasında Diş Klinikleri Bulunuyor mu?

Diş hekimleri için VERBİS kaydı yapılan son düzenlemelere göre zorunlu hale getirilmiştir. Diş hekimleri hastadan aldığı bilgileri belirli aşamalarda sisteme girmek zorundadır. Girilecek bilgiler kılavuz kapsamında uzmanlara belirtilir. Her bilginin sistemde yer alma zorunluluğu yoktur. Fakat başta kişisel veri bilgileri olmak koşuluyla temel bilgiler sisteme işlenmektedir. Sisteme girilen her bir bilgi böylece hastaların veri güvenliğini sağlamaktadır. Çünkü eski dönemlerde kağıt üzerine alınan notlar değil dijital alanlarda kayıtlar güvenle tutulacaktır. Bunun dışında Diş hekimleri de hasta işlemleri kapsamında kendini güvence altına almaktadır.
Bahsedilen bu sistem aktif hale getirilmezse hekimler para cezasına çarptırılmaktadır. Bu yüzden ilk defa diş kliniği açma girişiminde bulunacak olan doktorlar, özellikle otomasyon sisteme kayıt olması gerekecektir.

DentalBulut hasta takip ve klinik yönetim sistemi ile VERBİS kaydı için ihtiyacınız olan verilerinizi bir araya getirebilir, kolay ve pratik bir şekilde veri aktarımı sağlayabilirsiniz. DentalBulut’u ücretsiz denemek için aşağıda yer alan “Şimdi Ücretsiz Deneyin!” butonuna tıklayabilir ve ücretsiz kayıt oluşturabilirsiniz.

Bulut Tabanlı

Diş Hekimlerine Özel Hasta Takip Programı

14 Gün Deneme İmkanı
Şimdi Ücretsiz Deneyin!